Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Το άλσος ή ανθόκηπος του δημαρχείου Χερσονήσου.

 Το άλσος ή ανθόκηπος του δημαρχείου Χερσονήσου.

Πριν από 20 χρόνια ο πρώην Δήμος Γουβών ζήτησε από το Ελληνικό δημόσιο που ήταν ο ιδιοκτήτης της πρώην Αμερικάνικης βάσης, ένα αξιόλογο κτίριο για να το κάνει δημαρχείο. Το κράτος αμέσως παραχώρησε στον δήμο το κτίριο που στεγάζεται το σημερινό δημαρχείο Χερσονήσου.

Τότε ο πρώην Δήμος Γουβών έκανε αρχιτεκτονικές μελέτες για τη σύγχρονη ανάπλαση αυτού του κτιρίου, με προδιαγραφές δημαρχείου. Οπωσδήποτε αυτές οι μελέτες παρουσίαζαν γύρω γύρω από αυτό το κτίριο, το λεγόμενο άλσος ή ανθόκηπος.

Από τότε που έγινε αυτή η κατασκευή και τα εγκαίνια αυτού του δημαρχείου, έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια. Σε αυτό το δημαρχείο έχουν υπηρετήσει έξι δημοτικά συμβούλια και ορισμένοι σύμβουλοι και και αντιδήμαρχοι έχουν εκλεγεί δύο συνεχόμενες δεκαετίες (2000-2020), στον πρώην Δήμο Γουβών και μετά στον Δήμο Χερσονήσου.

Είναι αλήθεια και αναμφισβήτητη πραγματικότητα πως πάνω από 20 χρόνια αυτό το άλσος ή ανθόκηπος συνεχίζει να παραμένει αφύτευτος, άσκαφτος, απότιστος, καϊναντισμένος, τσαλαπατημένος και ταρατσομένος σαν χαλέπα. Αναμφισβήτητα όλα αυτά τα χρόνια μπαινοβγαίνουν στο δημαρχείο χιλιάδες άνθρωποι όλων των κατηγοριών. Περισσότερο όμως μπαινόβγαιναν και μπαινοβγαίνουν καθημερινά οι πρώην και νυν δημοτικοί μας άρχοντες.

Κανείς όμως αυτή την εικοσαετία δεν βρέθηκε να κάνει την παρατήρηση για την αθλιότητα αυτού του δημοτικού άλσους. Γι’ αυτό εγώ τώρα αναφέρω-καταγγέλλω αυτή την αδιαφορία, απραξία και περιφρόνηση του δημοτικού μας ανθόκηπου.

Αφού λοιπόν οι Δήμος δεν έκανε και δεν κάνει τίποτα τόσα χρόνια, μια λύση αυτής της άθλιας πραγματικότητας είναι οι φτωχοί πολιτιστικοί σύλλογοι των χωριών του ζάπλουτου Δήμου Χερσονήσου, να βάλουν μια σφύρα εκσκαφέα να σκάψει όλο τον ανθόκηπο γύρω γύρω από το δημαρχείο. Μετά να πάνε οι σύλλογοι στο Δασαρχείο να τους χαρίσει λουλούδια όπως τριανταφυλλιές, γαρυφαλλιές, μενεξέδες, γιασεμιά, μυρτιές και δάφνες που στη συνέχεια θα τα φυτέψουν. Έτσι θα έχουν δικαίωμα οι φτωχοί σύλλογοι των χωριών του ζάπλουτου Δήμου Χερσονήσου, κάθε εθνική γιορτή να κόβουν από τον δημοτικό ανθόκηπο τους, δάφνες, μυρτιές και άλλα λουλούδια, για να κάνουν στεφάνια να τα καταθέτουν στα ηρώα τους.

Η μεγαλύτερη επιθυμία μου γι’ αυτό το άλσος, είναι να το κάνουμε να μοιάζει με τον κήπο της Εδέμ, γιατί έτσι που το καταντήσαμε ίσως να μοιάζει με το νεκρό άλσος του δημαρχείου της Αμμοχώστου.

 

(Δημοσιευμένο στην εφημερίδα "Πατρίς" τον Σεπτέμβριο του 2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου