Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Γιατί υποτιμούν την υψηλή παραδοσιακή νοημοσύνη των πολύ καλών Σητειακών και των άλλων ΑνατολικοΚρητικών;

Γιατί υποτιμούν την υψηλή παραδοσιακή νοημοσύνη των πολύ καλών Σητειακών και των άλλων ΑνατολικοΚρητικών;

Γραφει ο Βαγγέλης Μπαριτάκης

Χωρίς να κάνω ρατσιστική διαλογή στους Κρητικούς, θεωρώ ότι και οι Σητειακοί δεν είναι τέλειοι αλάνθαστοι και αναμάρτητοι. Κατά την προσωπική μου γνώμη σχεδόν όλοι οι Σητειακοί είναι οι καλύτεροι άνθρωποι της Κρήτης γιατί δεν είναι κλέφτες-ζωοκλέφτες, φονιάδες, καταπατητές και διχοτομητές της Κρήτης μας. Πάντοτε οι περισσότεροι Σητειακοί δε θέλουν να γίνουν πλούσιοι κατά φαντασία. Γιατί θέλουν να ‘ναι λεύτεροι, να παίζουν βιολιά, λύρες, κιθάρες, νταούλια, ασκομαντούρες, να γλεντούν, να χορεύουν, να κάνουν παρεάκια, καντάδες, να τραγουδούν ερωτικές και αντικριστές μαντινιάδες.
Παράλληλα ορισμένοι παρουσιαστές των μέσων ενημέρωσης, των γλεντιών και των παραδόσεων μας θεωρούν ουσιαστικά φανερά και κρυφά τους πολίτες του ανατολικού Νομού Ηρακλείου και ολόκληρου του Νομού Λασιθίου, και ιδιαίτερα τους Σητειακούς, κατώτερης παραδοσιακής διαλογής, για να ταπεινώνουν την υψηλή παραδοσιακή μας διανόηση. Γι’ αυτό σχεδόν όλοι οι λυράρηδες της Κρήτης δε θέλουν να μάθουν ούτε να παίζουν στα γλέντια Σητειακούς ερωτικούς σκοπούς και χορούς.
Τα τελευταία πενήντα χρόνια ορισμένα αφεντικά των Κρητικών παραδόσεων μας και με την υποστήριξη αυτών που τους ακολουθούν και τους χιλιοχειροκροτούν, ξεβάφτισαν τον Καστρινό Πηδηχτό και τον Σητειακό Πηδηχτό και τον βάφτισαν “Μαλεβιζώτη”, αλλά δε μας ξεκαθαρίζουν τι είναι αυτο, Μαλεβιζώτικος σκύλος, Μαλεβιζώτικος ποταμός, ή Μαλεβιζώτικος Πηδηχτός;
Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε όλοι οι Κρητικοί είναι ότι η Σητεία, οι Σητειακοί και οι Ανατολικοκρητικοί, δεν είναι κατώτερης διαλογής αγωνιστές, γιατί αυτοί έχουν προσφέρει πολλά για τη λευτεριά μας, για την παράδοση, τον πολιτισμό, την επιστήμη, τη μουσική, την ποίηση και άλλα. Και πάντοτε πρέπει να ξέρουμε ότι κάθε πρωί περιμένουμε να βγει ο ήλιος από τους ευλογημένους τόπους των καλών Σητειακών που σέβονται και αγαπούν όλους εμάς τους Κρητικούς.

(Αδημοσίευτο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου