Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Οι Σητειακοί είναι οι καλύτεροι αθρώποι τση Κρήτης

Οι Σητειακοί είναι οι καλύτεροι αθρώποι τση Κρήτης

Αναμφισβήτητα οι Σητειακοί είναι οι καλύτεροι άνθρωποι τση Κρήτης, που ποτέ δεν υπήρξαν ζωοκλέφτες, φονιάδες, ούτε καταπατητές και διχοτομιτές τση Κρήτης μας. Πάντοτε σχεδόν όλοι οι Σητειακοί δεν θέλουν να γίνουν πλούσιοι και δεν τους έχει κυριεύσει ο κατά φαντασίαν νεοπλουτισμός. Αυτά που τους αρέσουν είναι η λευτεριά, ο πολιτισμός, η ιστορία, η ανθρωπιά, οι παραδόσεις τους και τα έθιμά τους.
Οι Σητειακοί πάντοτε ήταν οι πιο ερωτικοί μαντιναδολόγοι της Κρήτης που τα παλιά χρόνια συχνοκουβέδιαζαν με αντικριστές ερωτικές μαντινιάδες. Και οι αθάνατες Σητειακές Κοντυλιές της νύχτας και των καντάδων είναι και αυτές πάρα πολύ ερωτικές.
Από τους περασμένους αιώνες στη Σητεία και στο νομό Λασιθίου οι λυράρηδες και οι βιολάτορες χρησιμοποιούσαν για συνοδευτικά τους όργανα νταούλια και κιθάρες, ενώ στην υπόλοιπη Κρήτη αυτά τα χρησιμοποίησαν στα συγκροτήματά τους τις τελευταίες δεκαετίες.
Τις γλυκιές και ερωτικές Σητειακές κοντυλιές τις έπαιζαν τα πιο παλιά χρόνια σε ολόκληρη την Ανατολική Κρήτη μέχρι την επαρχία Βιάννου, στην επαρχία Πεδιάδας και στην Ανατολική Μεσαρά. Τις τελευταίες δεκαετίες που επικράτησε σε ολόκληρη την Κρήτη η μουσική της Δυτικής Κρήτης, σχεδόν όλοι οι λυράρηδες δεν θέλουν να μάθουν να παίζουν Σητειακούς παραδοσιακούς σκοπούς και Σητειακές κοντυλιές. Γιατί;...
Αυτό που καταγγέλλω είναι ότι οι “γνωστοί-άγνωστοι”και αυτοί που τους ακολουθούν κατάφεραν τα τελευταία χρόνια με όλα τα μέσα και ξεβάφτισαν τον Καστρινό πηδηχτό και τον βάφτισαν “Μαλεβιζιώτη”, έτσι αυτοί και άλλοι προσπαθούν να κάνουν όλο τον πολιτισμό, την ποίηση και τη μουσική της Σητείας δικά τους, αλλά αυτό δεν θα το καταφέρουν ποτέ.
Αυτό που πρέπει να πιστεύουμε είναι ότι οι Σητειακοί δεν είναι Κρητικοί δεύτερης διαλογής γιατί και αυτοί έχουν προσφέρει πολλά για τη λευτεριά, τον πολιτισμό, την επιστήμη, την ποίηση, τη μουσική και την παράδοση. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνούμε είναι ότι κάθε πρωί περιμένουμε να βγει ο ήλιος από τους ευλογημένους τόπους των καλών Σητειακών ανθρώπων που σέβονται όλους εμάς τους Κρητικούς.

(Δημοσιευμένο στην εφημερίδα "Ανατολή" στις 17/5/2016)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου