Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019

Να επαναλειτουργήσουμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κάτω Γουβών


Όπως όλοι οι οικισμοί του τόπου μας έχουν τους πολιτιστικούς τους συλλόγους, έτσι και η τουριστική κωμόπολη των Κάτω Γουβών έχει τον δικό της πολιτιστικό σύλλογο, που τον ίδρυσαν κάποιοι Κατωγουβιανοί πριν 20 χρόνια περίπου.
Σε αυτό τον σύλλογο πρωτοεκλέχτηκε πρόεδρος ο αείμνηστος καθηγητής Μανώλης Ζερβός. Ο σύλλογος είχε νοικιάσει γραφείο στη διακλάδωση Γουβών, που τότε κάναμε επίσημα εγκαίνια σε αυτό το γραφείο. Στην πορεία του ο σύλλογος κατασκεύασε στάσεις λεωφορείων για να μη βρέχονται οι επιβάτες και οι μαθητές, καθώς επίσης κατασκεύασε κάποια παγκάκια στις Κάτω Γούβες. Επίσης δημιούργησε με νόμιμες διαδικασίες και την έγκριση ορισμένων Κατωγουβιανών, την ενορία των Κάτω Γουβών. Έκδωσε ένα αξιόλογο συλλεκτικό ημερολόγιο αφιερωμένο στον Γουβιανό εθνικό ποιητή, αγωνιστή και λυράρη, Ιωάννη Κωνσταντινίδη (1848-1917), συμμετείχε σε σχολικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στις Κάτω Γούβες και άλλα.
Πριν από 10 χρόνια περίπου πέθανε ο πρόεδρος του συλλόγου, Μανώλης Ζερβός, κι έκτοτε εμείς οι Κατωγουβιανοί δεν κάναμε εκλογές να συνεχίσουμε την πολιτιστική πορεία του τόπου μας. Από τότε κάνω ασταμάτητα προτάσεις στους συντοπίτες μου να κάνουμε εκλογές να προβάλουμε τις πολιτιστικές μας παραδόσεις. Κανείς όμως δε δίνει σημασία, που αυτό σημαίνει ότι εμείς οι Κατωγουβιανοί “δε θέλουμε να συνεχίσει την πολιτιστική του πορεία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Γουβών”.
Έτσι δεν επαναλειτούργησε αυτός ο σύλλογος, χάνοντας συνέχεια χρήματα που δεν παρέχονται στον πολιτισμό των Κάτω Γουβών. Σε αυτό τον σύλλογο μπορούν να παρέχονται χρήματα από το Δήμο Χερσονήσου, από την Περιφέρεια Κρήτης, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από προγράμματα ΕΣΠΑ, από το Υπουργείο Πολιτισμού, από την τοπική κοινότητα Γουβών και από άλλους χορηγούς, που τώρα χάνονται. Όλα τα παραπάνω γραφούμενα μου είναι πασίγνωστα στους συντοπίτες μου.
Τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί αξιοσέβαστοι Γουβιανοί-Κατωγουβιανοί μπήκαν στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών του Δήμου Χερσονήσου και υπόσχονταν πως θα δουλέψουν πολύ για την ανάπτυξη, τον πολιτισμό και την προκοπή των Κάτω Γουβών. Όπως είναι φυσιολογικό, οι περισσότεροι δεν εκλέχτηκαν δημοτικοί σύμβουλοι. Τώρα όμως αυτοί που αγαπούν τόσο πολύ τις Κάτω Γούβες, μπορούν να αναλάβουν τον σύλλογο.
Η μεγαλύτερη απορία μου είναι γιατί όλοι οι Κατωγουβιανοί δε θέλουν να επαναλειτουργήσουν τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κάτω Γουβών.

Οι Κάτω Γούβες έχουνε δική τους ιστορία
και οικισμό, πολιτισμό κι ορθόδοξη ενορία.
Οι Κάτω Γούβες έχουνε ακρογιαλιές στα στήθια
κι ανθρώποι απ’ όλες τις φυλές τις αγαπούν στ’ αλήθεια.”

 (Δημοσιευμένο στην εφημερίδα "Πατρίς" στις 18/6/2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου