Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Λεωνίδας Γεωργιάδης Λόγιος: Ο ατίμητος Γουβιανός πολιτικός της Κρητικής Επανάστασης (1866-1869)

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΛΟΓΙΟΣ: Ο ΑΤΙΜΗΤΟΣ ΓΟΥΒΙΑΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ (1866-1869)

Το 2019 και το 2020 ενημέρωνα και ενημερώνω τους συντοπίτες και φίλους μου τους Γουβιανούς, τις αρχές των Γουβών και τις αρχές του Δήμου Χερσονήσου ότι το 2020 είναι για τις Γούβες επετειακή χρονιά που έπρεπε να αφιερωθεί στα 150 χρόνια (1870-2020) από τον θάνατο του μεγάλου Γουβιανού Λεωνίδα Γεωργιάδη Λόγιου(1832-1870) δάσκαλου, φιλόλογου, νομικού, πολιτικού και πρώτου εκλεγμένου την 1/2/1867 γενικού γραμματέα της επαναστατικής κυβέρνησης της Κρητικής Επανάστασης (1866-1869).

Τις 23/11/2019 δημοσίευσα από ετούτη την εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” την παραπάνω πραγματικότητα με τίτλο αυτού του άρθρου <<ΠΩΣ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΓΟΥΒΕΣ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΓΟΥΒΙΑΝΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΛΟΓΙΟΥ>> Έτσι πληροφορήθηκαν καλύτερα οι Αρχές των Γουβών και οι αρχές του δήμου Χερσονήσου γι’ αυτήν την επετειακή χρονιά που θα αφιερωνόταν στην μνήμη του Γουβιανού Λεωνίδα Λόγιου. Εγώ όμως μισό αιώνα πρότεινα και παρακαλούσα τις εκάστοτε αρχές των Γουβών, τις αρχές του πρώην Δήμου Γουβών και τις αρχές του Δήμου Χερσονήσου να στήσουν στις Γούβες στο λιβάδι-πλατεία δύο ανδριάντες, ένα στον Λεωνίδα Γεωργιάδη Λόγιο και ένα στον Ιωάννη Κωνσταντινίδη 1848-1917. Το 2003 όμως αναγκάστηκε ο Δήμος Γουβών και ψήφισε στον προϋπολογισμό του λεφτά για να φτιάξει αυτά τα αγάλματα. Πέρασαν όμως τα χρόνια και ο πρώην Δήμος Γουβών και ο ζάμπλουτος Δήμος Χερσονήσου “ξέχασαν’’ να φτιάξουν αυτά τα αγάλματα. ΓΙΑΤΙ;

Ανεξάρτητα από όλες τις παραπάνω απορριφθείσες πολιτιστικές μου προτάσεις, ο ζάμπλουτος Δήμος Χερσονήσου, ο μεγαλύτερος τουριστικός κερδοεισπράκτορας από τον Καρτερό μέχρι το Σίσι, που είναι και αφεντικό της Ιστορίας και του Πολιτισμού όλων των χωριών του, πρέπει να αφιερώσει στις Γούβες όλο το υπόλοιπο 2020 στα 150 χρόνια (1870-2020) από τον θάνατο του Λεωνίδα Γεωργιάδη Λόγιου. Αυτά που πρέπει να κάνουν στο υπόλοιπο 2020 γι’ αυτήν την επέτειο οι αρχές των Γουβών και οι αρχές του δήμου Χερσονήσου είναι να κάνουν στις Γούβες ένα αρχιερατικό μνημόσυνο, να γίνουν αυτή τη μέρα ομιλίες και ένα γλέντι ή μια συναυλία στη μνήμη του Λεωνίδα Λόγιου. Να κάνουν στις Γούβες ένα παγκρήτιο συνέδριο, να παρουσιάσουν μελέτες για τη ζωή και τους αγώνες του Λεωνίδα Γεωργιάδη Λόγιου και μετά να εκδώσει ο δήμος μας ένα πολυσέλιδο τόμο με την ζωή και τους αγώνες του για την λευτεριά μας. Επί τη ευκαιρία αυτής της επετείου ο Δήμος Χερσονήσου και αφεντικό και του Σχολείου Γουβών πρέπει με νομιμότατες διαδικασίες να μετονομάσει το Γουβιανό σχολείο <<ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΟΥΒΩΝ Ο ΛΟΓΙΟΣ>> να τιμάται μόνιμα και από τον σχολείο των Γουβών ο Λόγιος μας. Επίσης ο Δήμος Χερσονήσου πρέπει να κάνει έγγραφες προτάσεις στους δασκάλους του σχολείου Γουβών να λένε και καμιά κουβέντα στα κοπέλια για τον Γουβιανό Λόγιο και για τους αγώνες του. Επίσης εμείς οι Γουβιανοί έχουμε καθήκον και υποχρέωση να αναρτήσουμε φωτογραφίες του χωριανού μας Λεωνίδα Λόγιου στο φωτογραφικό μουσείο Γουβών, στον σύλλογο Γουβών, στο πρώην δημαρχείο του πρώην Δήμου Γουβών και στο δημαρχείο του Δήμου Χερσονήσου.

Αυτό που είχα προτείνει στο άρθρο μου στις 23/11/2019 ήταν ότι εμείς οι Γουβιανοί έπρεπε να κάνουμε ένα ημερολόγιο αφιερωμένο στα 150 χρόνια από τον θάνατο του χωριανού μας Λεωνίδα Λόγιου. Εμείς όμως οι Γουβιανοί τα καταφέραμε και δεν εκδώσαμε αυτό το τιμητικό ημερολόγιο. Γιατί;

Επίσης ο Δήμος Χερσόνησου έχει καθήκον και υποχρέωση να κάνει έγγραφες αιτήσεις-προτάσεις στα τοπικά συμβούλια και στους συλλόγους των χωριών του, αν θέλουν να ονομάσουν και από ένα σοκάκι των χωριών τους με το όνομα αυτού του αγωνιστή. Παράλληλα ο Δήμος Χερσονήσου έχει καθήκον και υποχρέωση να κάνει γραπτές προτάσεις σε όλους τους δήμους της Κρήτης αν θέλουν να ονομάσουν κάποιο σοκάκι τους με το όνομα του Γουβιανού Λεωνίδα Γεωργιάδη Λόγιου και τιμιότατου πολιτικού της Κρήτικής επανάστασης (1866-1869) που έτσι οι άλλοι δήμοι της Κρήτης θα τιμούν μόνιμα την μνήμη και τους αγώνες αυτού του Γουβιανού πολιτικού. Επειδή αυτός ο Γουβιανός Λεωνίδας Γεωργιάδης Λόγιος και τίμιος πατριώτης δεν έχει τιμηθεί και αναγνωριστεί στις Γούβες, στο δήμο Χερσονήσου και σε ολόκληρη την Κρήτη. Γι’ αυτό εγώ προσπαθώ μισό αιώνα περίπου να τον τιμώ.

Το 1994 εξέδωσα ένα βιβλίο με τίτλο << Ο ΓΟΥΒΙΑΝΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΛΟΓΙΟΣ(1832-1870)>> που οι συντοπίτες μου οι Γουβιανοί και ο πρώην δήμος Γουβών δεν του έδωσαν σημασία. Εγώ όμως για να αναγνωριστεί ο χωριανός μου πατριώτης Λεωνίδας Λόγιος αναγκάστηκα και έστειλα ταχυδρομικώς αυτό το βιβλίο μου στους δήμους της Ελλάδας και της Κύπρου, στις εθνικές βιβλιοθήκες, στα πανεπιστήμια, στην βιβλιοθήκη της Βουλής, σε πολιτικούς, σε συλλόγους και αλλού.

Επί τη ευκαιρία αυτής της Γουβιανής επετείου των 150 χρόνων από το θάνατο του Λεωνίδα Γεωργιάδη Λόγιου πρέπει ο ζάμπλουτος δήμος Χερσονήσου να αγοράσει στις Γούβες το σπίτι του Λεωνίδα Λόγιου, να δημιουργήσει εκεί ένα <<ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΒΩΝ>> που να το ονομασει <<ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΛΟΓΙΟΣ>>

Τέλος ευχαριστώ όλους αυτούς που διάβασαν αυτό το άρθρο μου, αντίθετα δεν ευχαριστώ τις αρχές των Γουβών και τις αρχές του ζάμπλουτου δήμου Χερσονήσου που δεν τίμησαν και δεν τιμούν τα 150 χρόνια της μνήμης των αγώνων του Γουβιανού Λεωνίδα Γεωργιάδη Λόγιου.


<<Δεν είναι ο δήμος πλιάτσικο, τεκές και αρχικλεψώνας ,

μόνο ’ναι του πολιτισμού και τσ ’ανθρωπιάς πυλώνας>>

 

Ο ατίμητος Γουβιανός πολιτικός Λεωνίδας Γεωργιάδης Λόγιος.

 

 

 (Δημοσιευμένο στην εφημερίδα "Πατρίς" στις 10/9/2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου