Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Η μεγάλη μόνιμη Γουβιανή φωτογραφική μουσειακή έκθεση.

Η μεγάλη μόνιμη Γουβιανή φωτογραφική μουσειακή έκθεση.

Του Βαγγέλη Μπαριτάκη


Επιθυμία και εμάς των Γουβιανών ήταν και είναι να εκθέτονται και να προβάλονται η ιστορία, η παράδοση και ο πολιτισμός μας. Γι' αυτό εγώ, ο Μπαριτάκης Βαγγέλης, σαν Γουβιανός και απλός άνθρωπος δώρισα πριν τρία χρόνια διάφορες λαογραφικές φωτογραφίες σε κάδρα στον φιλανθρωπικό και περιβαλλοντικό σύλλογο Γουβών, που τις έκθεσε δύο φορές τις χρονιάρες μέρες του 2012-2013 στην μεγάλη αίθουσα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γουβών που άρεσαν σε αυτούς που τις είδαν εκθεμένες.
Τις δύο τελευταίες χρονιές, το 2014 και 2015, με αξιοσέβαστες και αξιέπαινες πρωτοβουλίες και προσπάθειες της Γουβιανής Όλγας Δετοράκη του Παυλή, συγκεντρώθηκαν πάρα πολλές παλιές και νεότερες Γουβιανές φωτογραφίες που δώρισαν κουβαρνταλίστικα οι Γουβιανοί. Αυτές οι φωτογραφίες χωρίς να τις έχω μετρήσει, πρέπει να είναι 500 περίπου. Αλλά την αξία αυτών των φωτογραφιών την περιγράφει η κινέζικη παροιμία που λέει “μια φωτογραφία ίσον χίλιες λέξεις”.
Αυτές οι φωτογραφίες είναι εκθεμένες στο κτήριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γουβών. Στην αρχή εκτέθηκαν εκεί χωρίς κορνίζες, τώρα όμως είναι εκθεμένες με κορνίζες. Πιστεύω πως αυτή η έκθεση έχει τόσες πολλές φωτογραφίες που ίσως να συγκρίνεται τις μεγαλύτερες μόνιμες φωτογραφικές εκθέσεις της Ελλάδας.
Μέσα στην αίθουσα της έκθεσης γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις και μνημόσυνα. Όλοι οι επισκέπτες που βλέπουν αυτές τις φωτογραφίες έρχονται σε επαφή με την ιστορική πολιτιστική μας κληρονομιά και μαθαίνουν για την ιστορία των Γουβών. Μέσα σε αυτά τα κάδρα βλέπουμε Γουβιανά γλέντια, χορευτάδες, οργανοπαίχτες, κανταδόρους, παλιούς Γουβιανούς με παραδοσιακές ενδυμασίες, αγρότες, στρατιώτες, γαμπρούς, νύφες, σχολικές φωτογραφίες και κάθε άλλο είδος φωτογραφιών.
Αναμφισβήτητα αυτή η μεγάλη Γουβιανή φωτογραφική μουσειακή έκθεση θα είναι πάντα παρούσα να παραδίδεται και θα την κληρονομούν οι επόμενες γενιές των Γουβών.

Σε αυτή την αξιοσέβαστη και αξιέπαινη μεγάλη έκθεση πρέπει να κάνουμε επίσημα εγκαίνια και πρέπει να καλέσουμε τις αρχές των Γουβών, της αρχές του Δήμου Χερσονήσου και διάφορους ομιλητές της ιστορίας, των τεχνών και του πολιτισμού.

(Δημοσιευμένο στην εφημερίδα "Πατρις" στις 24/11/2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου