Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Πως θα παρουσιαστούν η μουσική και οι χοροί των χωριών του Δήμου Χερσονήσου στην εκπομπή “Το αλάτι της γης” στην ΕΡΤ1.

Πως θα παρουσιαστούν η μουσική και οι χοροί των χωριών του Δήμου Χερσονήσου στην εκπομπή “Το αλάτι της γης” στην ΕΡΤ1.

Γράφει ο Βαγγέλης Μπαριτάκης

Κάθε Κυριακή μεσημέρι βλέπω στην ΕΡΤ1 την εκπομπή “Το αλάτι της γης” για να μαθαίνω για τον μουσικό πολιτισμό των δήμων της Κρήτης και την υπόλοιπης Ελλάδας. Την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι, στις 7/7/2020, έβλεπα την εκπομπή που παρουσίαζε την παραδοσιακή μουσική, τους χορούς και τον πολιτισμό της Ιεράπετρας, που ο δήμος Ιεράπετρας πρωτοστάτησε για να πραγματοποιηθεί αυτό το επεισόδιο-εκπομπή.
Όση ώρα έβλεπα αυτή την εκπομπή “Το αλάτι της γης”, ήμουν συγκινημένος και χαρούμενος που αυτό το Γεραπετρίτικη εκπομπή υποστήριζε και τη μουσική της ανατολικής Κρήτης. Όση ώρα έβλεπα αυτή την εκπομπή, έκλαιγε η ψυχή μου και σκεφτόμουν ότι ο ζάμπλουτος σε μουσική, χορούς, αρχαίο και νεότερο πολιτισμό, δήμος Χερσονήσου, πότε θα πρωτοστατήσει για να δημιουργήσει ένα δικό του επεισόδιο-εκπομπή “Το αλάτι της γης” στην ΕΡΤ1;
Μα για να μην κάνει ο δήμος Χερσονήσου αυτή την εκπομπή υπάρχουν πολλές χιλιάδες νόμιμες προφάσεις και αδικαιολόγητες δικαιολογίες, κι “όλα μέλι γάλα”. Οι αρχές του ζάμπλουτου δήμου Χερσονήσου πρέπει να ξέρουν καλά πως τους δημότες όλων των χωριών του δήμου τους, δεν τους δέρνει η πολιτιστική, παραδοσιακή, μουσική και χορευτική ημιμάθεια και αμάθεια, και τους ενδιαφέρει να προωθήσει ο δήμος μας αυτή την εκπομπή.
Μα αυτό που πρέπει να ξέρουν πάρα πολύ καλά οι αρχές του δήμου Χερσονήσου είναι πως για όλα τα πολιτιστικά προβλήματα που είναι άλυτα, υπάρχουν και οι τίμιες λύσεις τους. Γι’ αυτό ο αξιοσέβαστος Δήμαρχος του ζάμπλουτου δήμου Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος, έχει υποχρέωση να διαβάσει αυτό το άρθρο και να συνεννοηθεί με όποιον χρειάζεται για να δημιουργηθεί αυτή η εκπομπή, κι έπειτα να μας ειδοποιήσει δημοσίως για το πότε θα γίνει αυτή η εκπομπή.
Για τα παραπάνω γραφούμενα μου είμαι σίγουρος πως δεν πρόκειται να γίνει ούτε η παραμικρή προσπάθεια και δημιουργία για τον μουσικοχορευτικό πολιτισμό των χωριών του δήμου μας. Γιατί εγώ μισό αιώνα περίπου ό,τι προτείνω, ό,τι λέω κι ό,τι γράφω, δεν γινόταν και δε θα γίνεται γιατί ποτέ δε γεμίζει δεσμίδες ευρώ τα ταμία μας και τα βιβλιάρια μας.

(Δημοσιευμένο στην εφημερίδα "Πατρίς" στις 15/6/2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου