Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Μια μεγάλη Γουβιανή εικόνα του 14ου αιώνα με τον Χριστό Παντοκράτορα στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης στην Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών.

Μια μεγάλη Γουβιανή εικόνα του 14ου αιώνα με τον Χριστό Παντοκράτορα στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης στην Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών.

Κάθε μέρα αυτοί που βρίσκονται στο Μεγάλο Κάστρο – Ηράκλειο και μπουν μέσα στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης της Αγίας Αικατερίνης Σιναϊτών, πρωτοβλέπουν δεξιά τη μεγάλη παλιά εικόνα με τον Χριστό Παντοκράτορα, που στον πάτο της γράφει ότι είναι του 14ου αιώνα από την Παναγία των Γουβών.
Αναμφισβήτητα και αυτή η εικόνα είναι ανεκτίμητης αξίας και είναι εκεί πολύ προστατευμένη, καλοσυντηρημένη και ασφαλισμένη μέσα σε αυτό το χριστιανικό μουσείο. Αν αυτή η εικόνα δεν βρισκόταν εκεί, αλλά παρέμενε στις Γούβες, σίγουρα θα την είχαν κλέψει οι άπιστοι άπιαστοι κλεφτοεικονάδες, όπως πριν 20 χρόνια περίπου είχαν κλέψει δυο εικόνες μέσα από τον Άι Γιώργη των Γουβών. Απέναντι από την είσοδο αυτού του μουσείου, στο ιερό, υπάρχει ένας μεγάλος σταυρός που το ύψος του ίσως να υπερβαίνει τα τρία μέτρα, και στον πάτο του γράφει πως είναι από την Παναγία Γουβών. Από την παλιά και γκρεμισμένη Γουβιανή πολιούχο Παναγία Ζωοδόχου Πηγή έχουν δωριθεί και άλλα ιερά κι ευλογημένα έργα τέχνης. Όπως τα τέμπλα του ιερού της έχουν δωριθεί στο μοναστήρι Γοργολαΐνη, που και αυτά εκεί είναι καλοσυντηριμένα και προστατευμένα από τους κλέφτες.
Μα οι αιτίες που έχουν δωριθεί αυτά και άλλα ιερά και όσια Γουβιανά Χριστιανικά έργα τέχνης της γκρεμισμένης πολιούχου Παναγίας των Γουβών πρέπει να γίνουν πασίγνωστες.
Πριν από την κατοχή, τα χρόνια της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά, ορισμένοι υπεύθυνοι και προύχοντες των Γουβών, έριξαν τον κύβο και αποφάσισαν και γκρέμισαν αυθαίρετα, χωρίς κανένα σημαντικό λόγο, τη Γουβιανή πολιούχο Παναγία Ζωοδόχο Πηγή, με την αιτιολογία ότι θα έχτιζαν στο ίδιο σημείο την σημερινή Ζωοδόχο Πηγή. Ενώ πριν γκρεμίσουν ορισμένοι υπεύθυνοι των Γουβών τον πολιούχο ναό μας, είχαν προσυμφωνήσει όλοι οι Γουβιανοί να χτίσουν ένα νέο πολιούχο ναό στη σωχώρα βορινά από το δημοτικό σχολείο Γουβών, στο πάρα πολύ μεγάλο οικόπεδο της ενορίας Γουβών. Έτσι αυτό το γκρέμισμα της Παλιάς πολιούχου των Γουβών και το χτίσιμο της νέας, πολυστράβωσαν τον κεντρικό δρόμο μας και πολυμίκρυναν το λιβάδι-πλατεία μας.
Αυτό που δε μπορώ να μη γράψω είναι ότι αυτοί που πρωτοστάτησαν και γκρέμισαν την πολιούχο Παναγία των Γουβών, ξέχασαν να την φωτογραφίσουν. Εκτός από τις παραπάνω αλήθειες και πραγματικότητες, προσθέτω ακόμα μια, ότι ενώ τη νέα Γουβιανή πολιούχο Παναγία Ζωοδόχο Πηγή, τη θρονιάσαμε το 1960, που από τότε πέρασαν 60 χρόνια και εμείς οι Γουβιανοί δεν την αγιογραφήσαμε εσωτερικά. Αγιογραφήσαμε μόνο τους τρούλους της, αλλά ολόκληρη την εσωτερική της επιφάνεια την έχουμε πλαστικομπογιαντισμένη σα να την ασπρίσαμε με ασβέστη. Εγώ όμως σαν Γουβιανός και απλός άνθρωπος θαυμάζω τις πολιούχες εκκλησίες όλων των άλλων χωριών που είναι 100% αγιογραφημένες.

Όλα τα δικαστήρια στον κόσμ’ όποιος γυρέψει
τις Γούβες να μην αγαπώ δε θα μ’ απαγορέψει.


Η εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα από την Παναγία των Γουβών, βρίσκεται στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης στην Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών.

(Δημοσιευμένο στην εφημερίδα "Πατρίς" στις 17/4/2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου