Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Άρθρο του Νικόλαου Κ. Σκουραδάκη στην εφημερίδα "Πατρίς" για τον Βαγγέλη Μπαριτάκη

 Ένας Γουβιανός συγγραφέας στοχαστής
Του Νικόλαου Κ. Σκουραδάκη

   Ο Βαγγέλης Μπαριτάκης είναι ένας άξιος εργάτης του πολιτισμού μας, ζει και κατοικεί στο όμορφο και γραφικό χωριό του τις Γούβες και αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει, είναι ότι παραμένει όρθιος, στη μεγάλη επέλαση της αδιαφορίας, του νεοπλουτισμού, καταναλωτισμού και κομματικού ρουσφετιού, που στα τελευταία χρόνια έχει ισοπεδώσει τους νεοέλληνες.
   Ενεργός και προβληματισμένος πολίτης, συγγραφέας μεθοδικός και κατανοητός από το μέσο πολίτη, χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες, ξετυλίγει τις ρίζες του πολιτισμού μας, που στο πέρασμα των αιώνων έχουν ξεπηδήσει και από το χωριό του τις Γούβες.
   Με μια όμορφή του εργασία, σε βιβλίο που κυκλοφορεί “Λεωνίδας Χ. Γεωργιάδης Λόγιος, 1832-1870”. Με άγνωστα μέχρι σήμερα ντοκουμέντα, ακόμη και για τους Γουβιανούς συντοπίτες του, είναι ένα βιβλίο που ο συγγραφέας δίνει την ψυχή και το μεγαλείο της καρδιάς του Λεωνίδα Χ. Γεωργιάδη, του ανθρώπου εκείνου που έδωσε τα πάντα για την πατρίδα του, στο συνάνθρωπό μας, στην Κρήτη μας, στα δύσκολα εκείνα χρόνια της Τουρκοκρατίας και που θα παρέμενε άγνωστος στο ευρύ κοινό αν δεν τον έφερνε στην επιφάνεια ο Βαγγέλης Μπαριτάκης.
   Ακόμη μια δεύτερή του εργασία αξιόλογη είναι “Ιωάννης Κ. Κωνσταντινίδης Γουβιανός Καβαλιώτης ποιητής”. Είναι μια δουλειά του που ομορφαίνει και ξεχωρίζει στο περιοδικό του Λογοτεχνικού συνδέσμου Ηρακλείου. 7ος τόμος σελίς 255-264.
   Τελευταία εργασία του και που θα παρουσιαστεί μέχρι τα Χριστούγεννα, είναι ένα ακόμη καινούργιο του βιβλίο “Οι Γούβες” όπου και θα αναφέρεται στην ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής του. Τελειώνοντας, θέλω να τον ευχαριστήσω για τα όμορφα λόγια, που μου έγραψε στην αφιέρωση που μου έκανε και που μου κάνει την τιμή να με αναγνωρίζει φίλο του, γιατί… για μένα ο Βαγγέλης Μπαριτάκης είναι ένας φύλακας άγγελος της παράδοσης και του πολιτισμού μας, αντιστέκεται με το λόγο του και τα έργα του, κι αυτό το κάνει σε ένα τόπο που έχει μια ραγδαία αναπτυσσόμενη στα τελευταία χρόνια σε πλούτο, τουριστική μας περιοχή.


Οκτώβριος '99

(Δημοσιευμένο στην Εφημερίδα "Πατρίς" στις 24 Οκτωβρίου 1999)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου