Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Άρθρο της εφημερίδας "Δημοκράτης" για την κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Ιωάννη Κωνσταντινίδη.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΥΒΩΝ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΨΑΧΝΕΙ ΤΗ ΜΑΚΡΙΝΗ ΚΑΒΑΛΑ

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ…

(Άρθρο της Ηρακλειότικης εφημερίδας "Δημοκράτης" 8/2/1987) 

   Φιλότιμες προσπάθειες καταβάλει τελευταία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γουβών Πεδιάδος για να ανασκαλέψει τις μνήμες και να θυμίσει στους νεότερους κρητικούς ένα ποιητή που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην επαναστατημένη Κρήτη, αλλά έζησε και πέθανε στην όμορφη Μακεδονίτικη πόλη την Καβάλα.
   Τ' όνομα του ποιητή Ιωάννης Κωνσταντινίδης. Γεννήθηκε στις Γούβες. Και είναι γνωστός από το ποίημα του για την εκστρατεία του Ομέρ Πασά στο Οροπέδιο Λασιθίου την άνοιξη του 1867. Ο Ιωάννης Κωνσταντινίδης ποτισμένος με τη δίψα της λευτεριάς γράφει γεμάτος φλόγα, περιγράφοντας την τρομερή προέλαση των Οθωμανών στρατευμάτων από το Οροπέδιο.
   Όσο κι αν ο ποιητικός του λόγος ήταν αδόκιμος, ο Ιωάννης Κωνσταντινίδης φρόντισε να μεταφέρει στο χαρτί το πάθος και τον πόνο του.
   Περ' απ' αυτό το έργο όμως ο Ιωάννης Κωνσταντινίδης έγραψε κι άλλα ποιήματα. Όσο ζούσε έγραφε! Πότε για την λευτεριά, πότε για τον έρωτα, πότε συγκινημένος από τις κοινωνικές συνθήκες. Ο Ιωάννης Κωνσταντινίδης έκανε οικογένεια στην Καβάλα, και ζει ακόμη η γυναίκα του γιου του κ. Μάχη Κωνσταντινίδη.
   Πριν από λίγες βδομάδες ένας νέος Γουβιανός, ο Βαγγέλης Μπαριτάκης, αποφάσισε να πάει στην Καβάλα. Συνάντησε ανθρώπους και μνήμες, είδε το άγαλμα του Ιωάννη Κωνσταντινίδη (αλήθεια, οι Καβαλιώτες τον τίμησαν με άγαλμα, εμείς;) Και πρόσφερε εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Γουβών ένα στεφάνι στη μνήμη του Γουβιανού ποιητή.
   Ο κ. Μπαριτάκης, ένας απλός άνθρωπος που είδε πως δεν πρέπει να ξεχνιούνται όσοι πρόσφεραν στον τόπο, επισκέφτηκε Καβαλιώτικες εφημερίδες, αναζήτησε παλιά δημοσιεύματα του ποιητή…
   Στην Καβάλα έχει τυπωθεί απότ ο φιλόλογο Κ. Χιόνη ένας ογκώδης τόμος με το έργο του ποιητή!
Και ο Καβαλιώτικος τύπος, έγραψε σχετικά (εφημ. Πρωινή 12-6-1986):

ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠ' ΤΙΣ ΓΟΥΒΕΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΚΑΒΑΛΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

   Επισκέπτης απ' τις Γούβες της Κρήτης ο Βαγγέλης Μπαριτάκης μας έφερε μηνύματα και μνήμες απ' την πατρίδα του Καβαλιώτη (όπως θέλουμε εμείς) ποιητή Γιάννη Κωνσταντινίδη. Ένα ενημερωτικό αλλά και ενδιαφέρον του σημείωμα αντιγράφουμε στη συνέχεια με την ελπίδα ότι θ' αποτελέσει την αφορμή για μια συνεργασία προβολής και τιμής στο έργο του ποιητή.
   Από το χωριό της μάνας του ποιητή Ιωάννη Κωνσταντινίδη στις Γούβες Ηρακλείου Κρήτης ξεκίνησα και ήλθα στην Καβάλα την όμορφη Μακεδονίτικη πόλη που έζησε και αγωνίσθηκε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του ο ποιητής αγωνιστής και λυράρης Ιωάννης Κωνσταντινίδης να καταθέσω δάφνινο στεφάνι στην προτομή του ποιητή για ελάχιστο φόρο τιμής. Και ένας άλλο λόγος που με έκανε να έλθω από την Κρήτη στην Καβάλα είναι ότι θέλω να ευχαριστήσω από τον τύπο και προσωπικά τους συγγενείς του ποιητή και τους Καβαλιώτες που ετίμησαν και τιμούν τον Ιωάννη Κωνσταντινίδη και τα έργα του.
   Και εμείς στις Γούβες Ηρακλείου Κρήτης εκτιμούμε σαν χωριανό μας τον Ιωάννη Κωνσταντινίδη και τους αγώνες του από την εποχή που ζούσε και συχνοερχόταν στις Γούβες στο πατρικό του σπίτι που υπάρχει ακόμα και κατοικείται. Στις Γούβες έχουμε ονομάσει ένα δρόμο με το όνομα του ποιητή. Και στο Δημοτικό Σχολείο Γουβών έχουμε κρεμάσει στον τοίχο μια μεγάλη φωτογραφία του Ιωάννη Κωνσταντινίδη από την εποχή που ζούσε. Τώρα στις Γούβες Ηρακλείου έχουμε κάνει ορισμένες συζητήσεις να στήσουμε μια προτομή του ποιητή. Και ο Δήμος Ηρακλείου εκτιμώντας τον Ιωάννη Κωνσταντινίδη έχει ονομάσει ένα δρόμο της πόλης με το όνομα “Ιωάννης Κωνσταντινίδης ποιητής αγωνιστής”. Ο πολιτιστικός σύλλογος του οροπεδίου Λασιθίου εκτιμώντας τη μεγάλη ιστορική αξία του ποιητικού έργου του Ιωάννη Κωνσταντινίδη “Η εκστρατεία του Ομέρ Πασά κατά του Λασιθίου”, τύπωσε 2.000 βιβλία για να διαβάσουν αυτό το αξιόλογο βιβλίο στην Κρήτη. Στην κωμόπολη Πόμπια Μεσσαράς Ηρακλείου στον τάφο του Καπετάν Μιχάλη του Κόρακα έχουν χαράξει τα παρακάτω λόγια που έχει γράψει ο Ιωάννης Κωνσταντινίδης στον Καπετάν Μιχάλη.

Έπρεπε στην ψηλότερη
κορφή του Ψηλορείτη
το μνήμα σου να γίνει.
Και να σ' αφήσουν ανοιχτή
πολεμική θυρίδα.
Τη νύχτα να σηκώνεσαι
τον τάφο σου ν' αφήνεις.
Για να φυλάεις και νεκρός
ακόμα την πατρίδα.

   Τώρα έχουμε πληροφορηθεί ότι πρόκειται να ηχογραφίσει ένα μεγάλο δίσκο ο Γεραπετρίτης Μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος με ποιήματα του Ιωάννη Κωνσταντινίδη. Το καλοκαίρι που μας πέρασε έγιναν ραδιοεκπομπές από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Χανίων και Ηρακλείου Κρήτης για την ζωή, τους αγώνες και τα ποιήματα του Ιωάννη Κωνσταντινίδη. Στην Κρήτη στο μέλλον πρέπει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γουβών ή η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου να εκδόσουν ένα πολυσέλιδο τόμο με τα αξιόλογα στοιχεία και ποιήματα του Ιωάννη Κωνσταντινίδη, έτσι θα μάθει καλύτερα ο λαός της Κρήτης πόσο αγαπούσε ο ποιητής την πατρίδα του Κρήτη, την Καβάλα και τον ελληνισμό και πως αγωνιζόταν ο Ιωάννης Κωνσταντινίδης όταν ζούσε για να ελευθερωθεί η Κρήτη και η Ελλάδα από τον τούρκικο ζυγό.

Μπαριτάκης Βαγγέλης

Γούβες Ηρακλείου Κρήτης

(Δημοσιευμένο στην Ηρακλειότικη εφημερίδα "Δημοκράτης" 8/2/1987)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου