Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Νικόλαος Αντωνίου Καστρινάκης, Γουβιανός Βουλευτής το 1903

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ
ΓΟΥΒΙΑΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟ 1903

Του Βαγγέλη Μπαριτάκη

   Ο Νικόλαος Καστρινάκης γεννήθηκε στις Γούβες. Ο πατέρας του, Καστριναντώνης ήταν πολύ έξυπνος και σωστός στην εποχή του. Και λόγω αυτής της σπάνιας εξυπνάδας του, ακόμα και τώρα στις Γούβες και στο Σκοτεινό, οι δεκάδες οικογένειες που συγγενεύουν με τους Καστρινάκηδες ονομάζονται Καστριναντωνιανοί. Τώρα στις Γούβες υπάρχει το γνωστό σπίτι του Καστριναντώνη μισογκρεμισμένο και διάφορα χωράφια που έχουν γίνει τοπωνύμια και τα λένε του Καστριναντώνη.
   Ο Νικόλαος Καστρινάκης από τα παιδικά του χρόνια ήταν έξυπνος και έμοιαζε του πατέρα του που τον έστειλε στη Σμύρνη να σπουδάσει και συγχρόνως μάθαινε και φούρναρης. Το μυαλό όμως του Νικολάου πάντα βρισκόταν στις Γούβες, στο Κάστρο και στην Κρήτη. Μετά από λίγα χρόνια ο Νίκος Καστρινάκης επανέρχεται στην Κρήτη και ανοίγει ένα φούρνο στο μεγάλο Κάστρο που γι' αυτόν ήταν επάγγελμα και λειτούργημα, γιατί τα χρόνια εκείνα η φτώχεια και η πείνα, ο πόλεμος ερέθιζαν τον λαό της Κρήτης μας. Ακόμα και τώρα στις Γούβες ακούγεται ότι τα χρόνια εκείνα οι Γουβιανοί κουβαλούσαν από τις Γούβες με τους γαϊδάρους γομάρια αχινοπάδια στον φούρναρη Καστρινάκη και τους έδινε άσπρα ψωμιά. Στη συνέχεια ο Νίκος Καστρινάκης δημιούργησε στο Ηράκλειο τη μεγαλύτερη αλευροβιομηχανία που λειτουργούσε πριν λίγες δεκαετίες. Ο Νίκος Καστρινάκης παντρεύτηκε στο Ηράκλειο και έκανε πολλά παιδιά και τα έλεγαν Αντώνη, Γιώργη, Μαρία Ειρήνη, Ευαγγελία και Δέσποινα. Ο Γουβιανός Νικόλαος Καστρινάκης στην εποχή του ήταν μια μεγάλη προσωπικότητα στο Ηράκλειο και για να βοηθήσει όσο μπορούσε το λαό μας εκλέχτηκε βουλευτής το 1903.


Νικόλαος Αντ. Καστρινάκης
Τη φωτογραφία την παραχώρησε ο εγγονός του, Στέλιος Καστρινάκης

   Επιπρόσθετα αναφέρω ότι το χωριό του Νικόλαου Καστρινάκη , οι Γούβες, έχουν βγάλει στο παρελθόν πολλούς πολιτικούς βουλευτές . Τον δάσκαλο, φιλόλογο, νομικό Λεωνίδα Γεωργιάδη Λόγιο και εκλεγμένο την 1/2/1867 γενικό γραμματέα της προσωρινής κυβέρνησης της Κρήτης. Ακόμα έχει εκλεγεί βουλευτής του Βενιζέλου στην Καβάλα το 1928 ο γιος του Γουβιανού Εθνικού ποιητή Ιωάννη Κωνσταντινίδη, ο Αχιλλέας Κωνσταντινίδης. Και ένας άλλος Γουβιανός νομικός, ο Αντώνιος Σκούφος, έχει εκλεγεί βουλευτής τα χρόνια του μεσοπολέμου και είχε υπηρετήσει Νομάρχης Ηρακλείου.

   Επανέρχοντας αναφέρω ότι η οικογένεια των Καστριναντωνιανών έχει προσφέρει πολλά για τη λευτεριά του λαού μας από τον Τούρκικο ζυγό μέχρι την αντίσταση. Ένα μόνο υπενθυμίζω ότι ο ένας γιος του Νικολάου Καστρινάκη, ο Αντώνης, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς μαζί με τους 62 Μάρτυρες. Το Ηράκλειο ετίμησε και τιμά του Καστρινάκηδες, έχει ονομάσει δρόμους μέσα στην πόλη με τα ονόματά τους και υπάρχουν ελπίδες και εμείς στις Γούβες να τιμήσουμε τους χωριανούς μας Καστρινάκηδες αγωνιστές και να ονομάσουμε δρόμους με τα ονόματά τους.

(Δημοσιευμένο στην εφημερίδα "Πατρίς" και στο βιβλίο μου "Οι Γούβες" του 1999)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου