Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Γιατί ο σύλλογος Γουβών δεν εκδίδει μια εφημερίδα;

Γιατί ο σύλλογος Γουβών δεν εκδίδει μια εφημερίδα;
Του Βαγγέλη Μπαριτάκη


Από το 1981 που πρωτοϊδρύσαμε στις Γούβες τον πολιτιστικό σύλλογο «ο Άγιος Κωνσταντίνος», έχω κάνει αμέτρητες προτάσεις σε αυτό το σύλλογο για να εκδώσει μια Γουβιανή εφημερίδα. Πάντα όμως αυτές οι προτάσεις μου απορρίπτονται με αδικαιολόγητες δικαιολογίες ότι «δεν υπάρχουν λεφτά και ΥΛΗ», ενώ στις Γούβες υπάρχουν λεφτά και ύλη γι’ αυτή την εφημερίδα. Μια άλλη δικαιολογία για να απορρίψουν αυτές τις προτάσεις μου είναι ότι μου συχνολένε πως στις Γούβες δεν υπάρχουν ειδικοί άνθρωποι να γράφουν σε αυτή την εφημερίδα. Έτσι με αυτές τις αποκρούσεις στις προτάσεις μου, σα να βάνουν μπροστά σε αυτή την εκκρεμότητα ένα μεγάλο τσιμεντένιο τοίχο που να εμποδίζει και να αποκλείει αυτή την έκδοση αυτής της Γουβιανής εφημερίδας. Στην πραγματικότητα όμως και οι Γούβες έχουν τη δική τους ιστορία, το δικό τους πολιτισμό, τη δική τους Κρητική παραδοσιακή αρχιτεκτονική και άλλες πολιτιστικές κληρονομιές και ομορφιές που συνέχεια μικραίνουν και εξαφανίζονται, που δεν αξιοποιούνται ούτε καταγράφονται.

Στις Γούβες όμως τις τελευταίες δεκαετίες πολλοί νέοι και νέες έχουν σπουδάσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε μεταπτυχιακές σπουδές ή σε διδακτορικές επιστήμες, οι σκέψεις τους έχουν δείκτη υψηλής νοημοσύνης και προπορεύονται με κοινωνική και επιστημονική μόρφωση. Και εάν ο Σύλλογος Γουβών τους ζητήσει βοήθεια, θα τον στηρίξουν επιστημονικά και πιθανόν να γράψουν ορισμένοι από αυτούς σε αυτή τη Γουβιανή εφημερίδα. Τις τελευταίες δεκαετίες που και οι γραφικές τέχνες έχουν αναπτυχθεί με τους υπολογιστές, είναι δυνατόν ο ίδιος ο σύλλογος Γουβών να τυπώνει αυτή την εφημερίδα με λίγα λεφτά, αλλά με καθαρές σκέψεις και πολύ δουλειά να γράφομαι τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη που ίσως αυτό να μην αρέσει σε ορισμένους.

Το νέο και αξιοσέβαστο συμβούλιο του Συλλόγου Γουβών ξέρει καλά ότι κάποιοι γειτονικοί μας σύλλογοι εκδίδουν εφημερίδες, όπως είναι ο Σύλλογος της Ανάληψης, ο Σύλλογος του Ανισσαρά, ο Σύλλογος του Σμαρίου και άλλοι. Πώς λοιπόν αυτοί οι σύλλογοι μπορούν και εκδίδουν εφημερίδες και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γουβών «ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ;»

«Τα λόγια που δε γράφονται είν’ άχερα στ’ αλόνι

Απού τα παίρνει ο άνεμος και ποιος τ’ ανεμαζώνει»

Δημοσιευμένο στην εφημερίδα "Πατρίς" (11/3/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου