Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Γιατί τον Καστρινό Πηδηχτό τον λένε "Μαλεβιζιώτη";

Γιατί τον Καστρινό Πηδηχτό τον λένε "Μαλεβιζιώτη";

Του Βαγγέλη Μπαριτάκη

Ένας από τους πιο ανδριωμένους και μερακλίδικους χορούς της Κρήτης είναι ο Καστρινός Πηδηχτός που τις τελευταίες δεκαετίες έχει χάσει σχεδόν το όνομά του και τον λένε «Μαλεβιζώτη». Όποιος όμως τώρα τολμά να λέει τις λέξεις Καστρινό Πηδηχτό ορισμένοι τον συχνοθεωρούν υποανάπτυκτο, καθυστερημένο, τον περιγελούν φανερά και κρυφά σα να απαγορεύεται να λένε αυτό το χορό μας με το όνομά του. Έτσι το όνομα του Καστρινού Πηδηχτού χορού μας σα να είναι πολυκαταδικασμένο, απαγορευμένο ή με πιθανές μελλοντικές μετασυνεχόμενες υποδικίες και καταδικίες που με αυτές τις καταδικαστικές αποφάσεις στον Πηδηχτό να καταδικάζονται αυτοί που δεν τον λένε «Μαλεβιζώτη». ίσως έτσι να πολυαρέσει σε ορισμένους που ξεβάπτισαν τον Καστρινό χορό μας που φοβούμαι να γράψω τα ονοματά τους. Αυτοί δεν θα απολογηθούν ποτέ γι' αυτή την παράλογη παραδοσιακή τους πράξη, ενώ παραμένουν ανεύθυνοι και απαρατήρητοι σαν «νικητές» και ευφραίνεται η καρδία τους.

Στον ανατολικό νομό Ηρακλείου και στον νομό Λασιθίου οι παλιοί μερακλήδες και χορευτές δεν υποτάσσονται, αντιστέκονται και συνεχίζουν να λένε αυτό το χορό με τ' όνομά του, δηλαδή Καστρινό Πηδηχτό και στο νομό Χανίων οι περισσότεροι παλιοί μερακλήδες και χορευτές δεν υποτάσσονται, αντιστέκονται και συνεχίζουν να λένε αυτό το χορό με τ' όνομά του δηλαδή Καστρινό. Αυτό όμως που δεν πρέπει να συμβαίνει είναι που σχεδόν όλοι οι Καστρινοί σαν παρασυρμένοι δεν λένε τον χορό τους Καστρινό αλλά τονε λένε «Μαλεβιζώτη».

Μετά το 1965 που άρχισαν οι κρητικοί χοροί να παρουσιάζονται δυναμικά σε παγκρήτιες και πανελλήνιες εκδηλώσεις και στην τηλεόραση, άρχισαν και ορισμένοι να ξεβαφτίζουν τον Καστρινό χορό και να τον βαπτίζουν «Μαλεβιζώτη» που το ίδιο θα κάνουν στο μέλλον και πάντα.. Για να δικαιολογηθούν αυτοί γι' αυτό το ξεβάπτισμα που έκαναν αυτού του χορού μας ας δημοσιεύσουν στον κρητικό τύπο ποια βιβλία και ποιες εφημερίδες έχουν γράψει τη λέξη «Μαλεβιζώτη» πριν το 1965. Τα παραπάνω γραφούμενά μου πιθανόν να τα διαβάσουν και ορισμένοι αξιοσέβαστοι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης που μελετούν επιστημονικά την κρητική παράδοσιακή χορευτική μας κληρονομιά που αν πρέπει στο μέλλον να δημιουργήσουν ένα παγκρήτιο συνέδριο να μελετηθεί επιστημονικά αυτό το θέμα: "ΓΙΑΤΙ ΞΕΒΑΠΤΙΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΣΤΡΙΝΟ ΠΗΔΗΧΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΑΠΤΙΣΑΝ «ΜΑΛΕΒΙΖΩΤΗ;" Έτσι θα παρουσιαστούν μελέτες να δώσουν φως σε αυτό το θέμα για να μην μας δέρνει η αμάθεια για αυτή την ατασταλία και πραγματικότητα.


Δημοσιευμένο στην εφημερίδα "Πατρίς"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου