Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Το 2020 πρέπει να εκδώσουμε στις Γούβες ένα τιμητικό ημερολόγιο αφιερωμένο στη μνήμη του Λεωνίδα Γεωργιάδη Λόγιου (1832-1870)

Το 2020 πρέπει να εκδώσουμε στις Γούβες ένα τιμητικό ημερολόγιο αφιερωμένο στη μνήμη του Λεωνίδα Γεωργιάδη Λόγιου (1832-1870)


Φέτος το 2020 συμπληρώθηκαν 150 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου και τίμιου Γουβιανού πολιτικού επαναστάτη Λεωνίδα Γεωργιάδη Λόγιου (1832-1870), δάσκαλου, φιλόλογου, νομικού, πολιτικού και εκλεγμένου την 1/2/1867 γενικού γραμματέα της επαναστατικής κυβέρνησης της Κρήτης. Αυτός ο Γουβιανός πολιτικός της επανάστασης του 1866-69 αγωνίστηκε τίμια για τη λευτεριά της Κρήτης και του λαού της. Αυτή η Κρητική επανάσταση είχε πάρα πολλούς εξωτερικούς εχθρούς, γι’ αυτό προχωρούσε με κρίση και κρισιμότητα μέχρι που απέτυχε τον Μάη του 1869. Ο Λεωνίδας Γεωργιάδης Λόγιος ήταν από τους κυριότερους οργανωτές και τιμιότερους αγωνιστές αυτής της επανάστασης και πιστός πρωτοπόρος της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Σε Κρητικά αρχεία υπάρχουν πάρα πολλά έγγραφα του Λογίου που ζητούσε βοήθεια και στήριξη της επανάστασης από την Ελλάδα και τις Ευρωπαϊκές συμμαχικές δυνάμεις για να ελευθερωθεί η Κρήτη από την Τουρκική σκλαβιά. Αλλά ο Λεωνίδας Γεωργιάδης Λόγιος ποτέ δεν ήθελε να γίνει πλούσιος, ούτε πουλιόταν ούτε αγοραζόταν από κανέναν, γι’ αυτό ήταν πάντα τίμιος επαναστάτης.

Μετά την αποτυχία της επανάστασης ο Λόγιος κυνηγημένος και στεναχωρημένος συνέχιζε να αγωνίζεται για τη λευτεριά μας από τη Σύρο. Η Κρήτη όμως και η Ελλάδα δεν του πρόσφεραν ούτε μισή φέτα ψωμί σαν συσσίτιο για να συντηρείται και να αγωνίζεται.

Από το 1870 έως το 2020 συμπληρώνονται 150 χρόνια από τον θάνατο του. Αυτή η επετειακή χρονιά δεν τιμήθηκε ούτε στις Γούβες ούτε στον ζάμπλουτο Δήμο Χερσονήσου, ούτε στην υπόλοιπη Κρήτη. Πάνω από μισό αιώνα παρακαλώ τις εκάστοτε αρχές των Γουβών, τις αρχές του πρώην Δήμου Γουβών και του ζάμπλουτου Δήμου Χερσονήσου να φτιάξουμε έναν ανδριάντα του Λογίου στις Γούβες στο Λιβάδι-Πλατεία. Πάντα όμως αυτοί με δουλεύουν ειρωνικά.

Το 2019 και το 2020 προειδοποιούσα τις αρχές των Γουβών και του Δήμου Χερσονήσου να αφιερώσουμε στις Γούβες ολόκληρο το 2020 στην επέτειο των 150 χρόνων της μνήμης και των αγώνων του Λογίου. Οι αρχές όμως των Γουβών και του ζάμπλουτου Δήμου Χερσονήσου, πάνω από μισό αιώνα για ό,τι προτείνω, ό,τι λέω και ό,τι γράφω, δεν έκαναν, δεν κάνουν και δεν θα κάνουν τίποτα. Γιατί;! Τώρα όλοι δικαιωμένοι και δικαιολογημένοι από τον κορονοϊό είναι “νικητές” που μπορούν να δικαιολογούνται “νόμιμα” που δεν τίμησαν στις Γούβες και στην Κρήτη την επέτειο των 150 χρόνων από το θάνατο αυτού του τίμιου Γουβιανού Επαναστάτη.

Από το 2019 είχα προτείνει στις αρχές των Γουβών και του Δήμου Χερσονήσου να εκδώσουν ένα τιμητικό ιστορικό και συλλεκτικό ημερολόγιο γι’ αυτή την επέτειο. Αλλά δυστυχώς πέρασε το 2020 και δεν το εκδώσαν ούτε θα το εκδώσουν. Γιατί;!


Να ‘τανε σαν τον Λόγιο στον κόσμο οι ανθρώποι,

Θα ‘ταν η γη ειρηνική κι ελεύθεροι όλοι οι τόποι.


 (Δημοσιευμένο στην εφημερίδα "Πατρίς" στις 29/12/2020)



Ο Γουβιανός Λεωνίδας Γεωγιάδης Λόγιος (1832-1870)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου