Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε

ΣΤΙΣ ΓΟΥΒΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ Ή ΣΤΡΑΒΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΑΛΟΣ Ή ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ



Σε όλους τους τόπους πάντοτε γίνονται στραβά και παράλογα πράγματα που άλλες φορές διορθώνονται και άλλες φορές δεν διορθώνονται. Έτσι και στις Γούβες του Δήμου Χερσονήσου γίνονται στραβά και παράλογα πράγματα που πρέπει να τα διορθώνουμε. Γιατί αν αυτά τα παράλογα πράγματα δεν τα διορθώνουμε έχουμε όλοι ευθύνες άλλοι ελάχιστες και άλλοι μεγάλες. Ένα τέτοιο στραβό πρόβλημα έχουν δημιουργήσει στις Γούβες. Πριν 15 χρόνια περίπου κάποια υπηρεσία του Δήμου Χερσονήσου φύτεψε δίπλα από τα δυτικά θεμέλια του πρώην Δημαρχείου Γουβών δύο δέντρα βίκους ή ξεθεμελιωτές που τώρα έχουν φράξει ολοκληρωτικά όλη την πρόσοψη αυτού του πρώην ιστορικού δημαρχείου Γουβών. Το πιο αισχρό όμως είναι ότι αυτά τα δημοτικά δέντρα η ξεθεμελιωτές έχουν σκεπάσει ολόκληρη την όμορφη ταμπέλα που γράφει Δημαρχείο Γουβών και μια μικρότερη ταμπέλα που γράφει Αίθουσα Μιχάλη Βασιλάκη που <<δεν πρόκειται>> να τις ξαναβλέπουμε μόνο σε παλιές φωτογραφίες και στα όνειρα μας.

Ένα άλλο παράνομο και αντικανονικό πρόβλημα συμβαίνει λίγες δεκαετίες στην διακλάδωση Γουβών. Απέναντι από την Παγκρήτια τράπεζα υπάρχουν δύο παράνομες μεγάλες οδικές κρατικές ταμπέλες που η μία γράφει “Κάτω Γούβες’’ και έχει στη μέση μία κόκκινη διαγώνια φαρδιά γραμμή που εξηγεί ότι από την διακλάδωση Γουβών μέχρι την Βάση <<είναι Γούρνες>>. Έτσι αυτές οι δύο παράνομες κρατικές ταμπέλες κόβουν σαν δίκοπα μαχαίρια της κάτω Γούβες στα δύο. Που καθοδηγούν τα πολλά εκατομμύρια Έλληνες και ξένους τουρίστες που περνοδιαβαίνουν τις Γούβες και τους δείχνουν αυτές οι παράνομες ταμπέλες και τους εξηγούν ότι από την διακλάδωση Γουβών μέχρι τη Βάση << είναι Γούρνες>>.

Μια άλλη αναμφισβήτητη πραγματικότητα συμβαίνει έξω από το δημαρχείο του ζάμπλουτου Δήμου Χερσονήσου μας στις Γούρνες. Δηλαδή πάνω από 20 χρόνια που έχουν γίνει τα εγκαίνια αυτού του δημαρχείου και του άλσους του. Οι εκάστοτε εκλεγμένες αρχές που έχουν διοικήσει αυτό το δημαρχείο ξέχασαν να καλλιεργήσουν αυτό το άλσος ή ανθόκηπο γύρω-γύρω από αυτό το δημαρχείο μας. Έτσι αυτό το δημοτικό Άλσος- ανθόκηπος παραμένει πάνω άπο 20 χρόνια απότιστο, καϊναντισμένο, τσαλαπατημένο, ταρατσωμένο, αφύτευτο , εγκαταλελειμμένο, ερειπωμένο, σαν χαλεποχώραφο. Όλη αυτή η πραγματικότητα μας καθοδηγεί την σκέψη να συγκρίνουμε και να παρομοιάζουμε το εγκαταλελειμμένο άλσος του Δήμου Χερσονήσου μας με το εγκαταλελειμμένο και νεκρό άλσος του νεκρού Δήμου της Αμμόχωστου. Για όλες τις παραπάνω πολιτιστικές αλήθειες και πραγματικότητες δεν πρέπει να είμαστε εμείς οι Γουβιάνοι και τα εκλεγμένα μεγάλα και τα μικρά αφεντικά μας <<μόνο σεϊριτζήδες>> αλλά να συχνολέμε και την λαϊκή παροιμία: “ Η στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε!...



Δεν είναι οι Γούβες πλιάτσικο, ντεκές και αρχικλεψώνας,

μονο’ναι του πολιτισμού και τσ’ανθρωπιάς πυλώνας.

 

 


Αυτή η διπλή κρατική και παράνομη ταμπέλα υποδεικνύει παράνομα ότι από την διακλάδωση Γουβών μέχρι την βάση <<είναι Γούρνες>>



Στην εντελώς φραγμένη πρόσοψη του πρώην Δημαρχείου Γουβών δεν <<ξαναβλέπουμε>> ούτε την ταμπέλα του, μόνο σε παλιές φωτογραφίες και στα όνειρά μας.

 (Δημοσιευμένο στην εφημερίδα "Πατρίς" στις 21/8/2021)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου