Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Η αξέχαστη Γουβιανή μαμή Ευγενία Γ. Κουφαλιτάκη (1890-1971)

Η αξέχαστη Γουβιανή μαμή Ευγενία Γ. Κουφαλιτάκη (1890-1971) 


Με σεβασμό και εκτίμηση προς την αείμνηστη Γουβιανή μαμή Αυγιονιά Κουφαλιτάκη, αποφάσησα να γράψω ένα μικρό αφιέρωμα στην μνήμη της σαν ελάχιστο φόρο τιμής.
Επειδή το σπίτι του πατέρα μου ήταν πολύ κοντά στο σπίτι της Αυγιονιάς ανατράφηκα και μεγάλωσα κοντά της και με αγαπούσε όπως όλα τα γειτονάκια και όλες τις Γουβιανές και τους Γουβιανούς. Ιδιαίτερα όμως αγαπούσε τα εγγόνια της, τα κοπέλια του γιού της του Μανώλη Κουφαλιτάκη.
Αυτή η Γουβιανή μαμή είχε χάσει τον άνδρα της από καρδιακό επεισόδιο και ήταν πάντα μαυροντυμένη, με μαύρο τσεμπέρι μέχρι που πέθανε. Ηταν ψηλή, μετρημένη, σοβαρή, μεγαλοπρεπής, αξιοσέβαστη, αξιέπαινη και αξιότιμη γυναίκα. Πάνω από μισό αιώνα και μέχρι τη δεκαετία του 1960 όλες οι εγκυμονούσες των Γουβών και πολλές άλλες από τα γύρω χωριά ήλπιζαν σε αυτή τη Γουβιανή μαμή να τις ξεγεννήσει.
Ανά πάσα στιγμή την καλούσαν και πήγαινε πρόθυμα στα σπίτια τους και τις ξεγεννούσε σαν να ήτανε η καλύτερη μαμογιατρός. Η σεμνότητα και η μεγαλοπρέπεια αυτής της Γουβιανής μαμής ήταν μεγάλη, ποτέ δεν ζήτησε λεφτά ή κάτι άλλο όταν ξεγεννούσε τις εγκυμονούσες.
Πάνω από μισό αιώνα και τα χρόνια της μαύρης Γερμανικής Κατοχής η Αυγιονιά Κουφαλιτάκη ήταν η μεγαλύτερη ελπίδα για την κάθε Γουβιανή εγκυμονούσα για να την ξεγεννήσει και να λευτερωθεί αυτή και το κοπέλι της. Η προσφορά αυτής της Γουβιανής μαμής ήταν ανεκτίμητη γιατί πάντα έκανε το καθήκον της όπως της έλεγε η ανθρωπιά της και η συνείδησή της, χωρίς διακρίσεις.
Τα χρόνια εκείνα, της φτώχιας και των κακουχιών και στις Γούβες οι γυναίκες έκαναν πολλά κοπέλια που ορισμένα πέθαιναν σε μικρή ηλικία γιατί δεν υπήρχαν ειδικά φάρμακα και σύγχρονα ιατρικά μέσα. Μέχρι να ζω θα έχω μεγάλη εκτίμηση, σεβασμό και χρέος στην αείμνηστη γειτόνισσα και συμπεθέρα μου, τη μαμή Αυγιονιά Κουφαλιτάκη διότι ξεγέννησε την μάνα μου έξι φορές.
Η Αυγιονιά Κουφαλιτάκη, αγαπούσε πάρα πολύ τα εγγόνια της τα οποία παρότι έμεναν στην κάτω γειτονιά των Γουβών και εκείνη στην πάνω γειτονια την επισκέπτονταν πολύ συχνα χωρίς να τα εμποδίζει η απόσταση. Την αξέχαστη Αυγιονιά την αγαπόυσε πιο πολύ απ’ όλους ο μικρότερος εγγονός της, ο μεγάλος Γουβιανός Λυράρης και τραγουδιστής, ο Γιάννης Κουφαλιτάκης που ειναι ο μαναδικός από τα 5 εγγόνια της που της μοιάζει. Γι’ αυτό  ο Γιάννης βάπτισε την μεγάλη του κόρη Ευγενία, το όνομα της γιαγιάς του.
Μα όσα και να γράψω γι’ αυτήν τη Γουβιανή μαμή θα είναι λίγα. Με απλό τρόπο όμως προτείνω στους συντοπίτες μου, τους Γουβιανούς, να κάνουμε στις Γούβες ένα μνημόσυνο, να ανάψουμε ένα κεράκι στην μνήμη της να την τιμήσουμε, να ονομάσουμε έναν δρόμο στις Γούβες με το όνομά της. Και να κάνουμε στις Γούβες, στο Λιβάδι, μια προτομή με τη  μορφή της, και με αυτόν τον τρόπο οι Γούβες θα την τιμούν πάντα.


(Δημοσιευμένο στην εφημερίδα "Πατρίς" στις 26/2/2018) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου