Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Γιατί στη διακλάδωση Γουβών δεν χτίζουμε μια εκκλησία στο οικόπεδο της ενορίας;

 Γιατί στη διακλάδωση Γουβών δεν χτίζουμε μια εκκλησία στο οικόπεδο της ενορίας;

Πριν από μισό αιώνα περίπου ο αξέχαστος Γουβιανός Αλέξανδρος Γιαμαλάκης έκανε δώρο στην ενορία Γουβών ένα οικόπεδο στη διακλάδωση Γουβών για να χτίσουμε εκεί μια εκκλησία, γιατί σ’ αυτή την περιοχή δεν υπάρχει ούτε μια εκκλησία για ‘μας τους χριστιανούς ν’ ανάβουμε ένα κεράκι.
Από την ημέρα που μας έκανε δώρο αυτό το οικόπεδο ο Αλέκος Γιαμαλάκης, έπρεπε ν’ ανοίξουμε ένα τραπεζικό λογαριασμό να καταθέτει ο καθένας μας τον “οβολόν” του, που έτσι θα είχαμε χτίσει αυτή την εκκλησία πριν από λίγες δεκάδες χρόνια. Αυτές όμως τις προσπάθειες δεν τις κάναμε και δεν της κάνουμε γιατί ίσως μέσα στα μυαλά μας να επικρατεί η αδράνεια, η αδιαφορία, η πολυτέλεια, ή ημιμάθεια, ο εγωισμός και ο κατά φαντασία νεοπλουτισμός.
Έτσι μάλλον μισό αιώνα περίπου στις Γούβες δημιουργούμε μόνο αδικαιολόγητες δικαιολογίες και εμπόδια για να μη χτίσουμε αυτή την εκκλησία, όπως λέει και η λαϊκή παροιμία “όποιος δε θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει”. Για να μην έχουμε χτίσει στη διακλάδωση Γουβών αυτή την εκκλησία δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία και κανένα εμπόδιο.
Αυτό όμως που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι οι Γούβες είναι ένας τόπος κατά φαντασία νεοπλουτισμένος. Δηλαδή λεφτά υπάρχουν στις δεκάδες ορθόδοξες τουριστικές ανώνυμες εταιρείες που η καθεμιά αν δώσει λεφτά σε λίγους μήνες θα έχουμε κάνει τη θρόνιαση αυτής της εκκλησίας.
Αν όμως αυτές οι ανώνυμες εταιρείες δεν δώσουν λεφτά, πρέπει εμείς οι Γουβιανοί και οι φίλοι των Γουβών να κάνουμε ένα παγκρήτιο πεζοδρομιομαραθώνιο, να μαζέψουμε λεφτά να χτίσουμε αυτή την εκκλησία για να εκκλησιάζονται και ν’ ανάβουν τα κεράκια τους εκεί και τ’ αφεντικά  των τουριστικών ανώνυμων εταιρειών. Δυστυχώς όμως μισό αιώνα περίπου εγώ ό,τι προτείνω, ό,τι λέω και ό,τι γράφω για τον πολιτισμό των Γουβών δεν γινόταν, δεν γίνεται και δεν θα γίνεται, γιατί αυτά που προτείνω εγώ ποτέ δε γεμίζουν λεφτά τις τσέπες κανενός.
Γι’ αυτό και αυτή η εκκλησία δεν θα τη χτίσουμε ποτέ και πάντα θα δημιουργούμε αδικαιολόγητες δικαιολογίες και εμπόδια για να μην χτίσουμε αυτή την εκκλησία στη διακλάδωση Γουβών που την έχουμε ανάγκη. Τελειώνοντας θέλω να αναφέρω πως υπάρχουν πληροφορίες με επιφύλαξη ότι ο Αλέκος Γιαμαλάκης όταν έκανε αυτό το συμβόλαιο στην ενορία Γουβών, έβαλε όρο ότι “αν οι Γουβιανοί δε χτίσουν μια εκκλησία σε αυτό το οικόπεδο, να επανέλθει στα παιδόγγονά του”.


(Δημοσιευμένο στην εφημερίδα "Πατρίς" στις 24/10/2018) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου